Încrederea în sine se definește în timpul copilăriei noastre. Dacă de atunci am fost încurajați să facem lucruri fie că sunt greșite sau nu, sau dimpotrivă, am fost împiedicați mereu să acționăm într-un anumit sens, atunci s-au pus bazele încredererii în sine.
În viața de adult este foarte important să recunoaștem nivelul de self-esteem pe care îl avem, pentru a putea să găsim soluții de îmbunătățire al acestui proces.
Generația adultă a timpurilor noastre, în general, are un nivel scăzut al acesteia, iar generația tânără vine cu un plus pe acest segment, ceea ce duce la o diferențiere grozavă între mentalitățile (în termeni populari) acestora.
Cum o recunoaștem?
”Nu-mi place să fac asta!”, ”Eu nu aș putea să reușesc!” sunt de obicei semnele unei stime de sine scăzută, pe semne că pe plan interior o percepție negativă despre sine, manifestându-se adesea prin auto-critică.
De cele mai multe ori persoanele care au stima de sine scăzută nu recunosc condiția, dimpotrivă, se considera ca fiind ”cu picioarele pe Pământ” sau ”ancorați in realitate”. Și cei care sunt optimiști sau au încredere în sine ridicată sunt de cele mai multe ori criticați de cei ”realiști” ca fiind ”visători”.
Vă sună cunoscut? Acum putem trece la următoarea parte și anume cum putem îmbunătăți acest proces al sinelui.
Cum avem încredere în noi?
Practica și timpul sunt două variabile extraordinar de importante. Pe parcursul perioadei mele de slăbire, am lucrat enorm la mintea mea. Motivația, cu încrederea în sine inclusă, este un proces pe care trebuie sa-l îmbunătățim constant de-a lungul vieții.
- Postura corpului nostru ne poate ajuta mereu la a ne simți mai încrezători în propriile forțe, aici am putea include totodată și activitatea fizică.
- Oferă-ți șansa de a greși, asumându-ți riscuri! Nu-ți fie teamă să greșești și nici ce va zice lumea daca ai făcut ceva ieșit din normele sociale impuse. Fiindcă nu trăiești cu lumea și nici nu-ți organizeaza viața, ci doar tu ești răspunzător de propriile acțiuni și tu îți trăiești viața dupa cum vrei tu. Este o alegere, până la urmă.
- Vorbește cu tine transmițându-ți energii pozitive! Motivația intrinsecă este deopotrivă o modalitate excelentă pe care o poți aplica pentru a te dezvolta pe acest segment.
- Clarifică-ți obiectivele, făcând din ele rezultatele scontate! Nu-ți seta obiective ambigue, generale sau neclare. Fiindca ceea ce transmitem Universului, aia primim, nu?
- Apeleaza la un specialist care te poate ajuta în practicarea unor proceduri de îmbunătățire a încrederii în sine.
- Aș adăuga personal o practică pe care am aplicat-o nu doar pe mine ci si pe apropiații mei… Aspectul nostru fizic, dupa bunul plac al fiecăruia, ne conferă o stabilitate emoțională. Astfel, îmbracă-te frumos, chiar dacă ieși din zona ta de confort, pentru a-ți oferi ”un aer” distinct față de îmbrăcămintea uzuală pe care o porți zi de zi. Femeilor le recomand să încalțe tocuri, bărbaților să poarte un sacou, adăugate ținutei pe care o poarta în mod regulat. Îți poate părea inconfortabil pentru început, însă, dupa puțin timp te vei acomoda. Acesta poate fi un exercițiu pe care-l poți aplica și pentru a-ți depăși limitele impuse zonei proprii de confort.
Și totuși, orice am vrea să schimbăm/îmbunătățim, nu putem face asta fără să recunoaștem problema, să descoperim cauzele și să înțelegem că necesită rezolvare.
Vă aștept cu drag in cadrul ședințelor noastre de consiliere psiho-nutrițională în care să parcurgem toți acești pași împreună și să reușim să ieșim din impas.
Cu toată dragostea pentru voi,
Iulia Adam
Lifestyle Coach