Mâncăm cu mintea și în funcție de emoții?!

Actul de a mânca este, în mod normal, un act fiziologic, pentru a ne hrăni, pentru a trăi și pentru a-i furniza organismului nostru cele necesare pentru buna sa funcționare.

 

Însă ce se se petrece cu noi în momentul în care depașim acest act fiziologic și ne refugiem în cantități nepotrivite de alimente care ne dezechilibreaza? Intervin emoțiile: bucurie, tristețe, anxietate, stres, liniște, pace, nervozitate, agitație, nesiguranță, lipsa stimei de sine, putere, agitație… suntem un amalgam de emoții! Zilnic experimentăm stări și în fiecare moment al vieții noastre suntem expuși emoțiilor.

Cum intervine rațiunea în controlul emoțiilor?

Suntem tentați să ne refugiem în mâncare. Fie ca mâncăm pe fond nervos, fie că mâncăm când suntem liniștiți, fiecare persoana este diferită și se comportă diferit vis a vis de ceea ce înseamnă alimentația.

Însă, psihonutriția are rezolvarea! Mâncăm cu mintea, da. Este adevărat! Si mintea noastra trebuie sa fie clară, setată, liberă și in stare sa accepte realitatea.

În momentul în care acceptam ceea ce trăim/simțim, reușim să înțelegem ce trebuie făcut pentru a reuși să depășim blocajele. Fie ca vin din interiorul nostru, fie că sunt provocate de factori externi, factorii care ne influențează armonia celor trei entități care ne formează, sunt cei răspunzători de ceea ce ni se întâmplă. Atunci când apelăm la rațiune să fie acolo când apar tentații, trebuie să o menținem să fie direct implicată în procesul nostru de nutriție.

Armonia trupului cu mintea și sufletul reprezintă echilibru. Atunci când una dintre cele trei are de suferit, se provoacă acel dezechilibru iar primul semnal poate fi refugierea în mâncare sau tendința de o refuza.

Stima de sine are cel mai mult de suferit atunci când legătura celor trei entități este ruptă, fiindcă atunci când ne îngrășăm și simțim că pierdem controlul asupra noastră, încrederea în forțele proprii ne este afectată.

Cum refacem echilibrul armonios și cum de recăpătăm încrederea în noi?

Practicând zi de zi și setându-ne obiective pe termen scurt și lung și adoptând un stil de viață sănătos. Este foarte cunoscut faptul că alimentația sănătoasă ne redă energia și vitalitatea, că ne oferă o stare de bine atât fizică cât și psihică și ne face să avem mai multă încredere în noi. Alimentele nesănătoase ne provoacă dependență (zahărul, spre exemplu) și ne afectează serios organismul în timp. De aceea, primul pas pentru a începe să ne schimbăm viața este o alimentație bogată în ”de toate”, sănătoasă și nu restrictivă.

Trăiește-ți viața frumos și nu renunța la visul tau doar pentru că durează mai mult să-l îndeplinești. Timpul trece oricum! Fă ca fiecare clipă să conteze și nu mai lăsa timpul să treacă în defavoarea ta.

…Ți-ai fi dorit să fi început mai demult, crede-mă!

Dacă ai nevoie de cineva care să-ți fie aproape, să te susțină și să îți ghideze pașii spre reușită, programează-te acum pentru ședinte de consiliere: 0785.449.300 ✅  Sunt aici pentru tine.

Fiindcă sunt convinsă că dacă am reușit eu, poți și tu!